Käytettävyystutkimus

T-121 Käyttöliittymät ja käytettävyys
Jatkokoulutuksen tutkimusala: ZD11 Käytettävyystutkimus

Tutkimus ja jatkokoulutus

Professuuri vastaa käyttöliittymien ja käytettävyyden perus- ja jatkokoulutuksesta.

Käytettävyystutkimus on Teknillisessä korkeakoulussa varsin nuori monitieteinen tutkimusalue, jossa tarkastellaan tuotekehitystoimintaa käyttäjäkeskeisestä näkökulmasta. Tämän monitieteisen tutkimusalueen keskeisiä aihealueita ovat ihminen-tietokone-vuorovaikutus (HCI – Human-Computer Interaction) ja käyttäjäkeskeinen ja osallistuva tuotesuunnittelu (UCD – User-Centred Design, Usability Engineering). Näiden aihealueiden piirissä vahvasti vaikuttavia tieteen ja tutkimuksen aloja ovat mm. kognitiotiede, yksilö- ja organisaatiopsykologia sekä tuotekehityksen ja -suunnittelun tutkimus. Aktiivisia tutkimusalueita ovat vuorovaikutussuunnittelu, käyttäjäkeskeisen tuotesuunnittelun prosessit ja menetelmät, vaatimushallinta ja hajautettu tuotekehitys. Uusimpina näkökulmina tutkimukseen ovat tulleet mukaan sosiaalitieteet ja teknologian tutkimus, jotka tarjoavat edellytyksiä tuotesuunnittelussa hahmoteltujen ratkaisujen käytön ja käyttötapojen arviointiin etukäteen.

Käytettävyystutkimuksen tutkimusalan monimuotoisuuden vuoksi jopa yksittäisissä tutkimuksissa yhdistyy monen eri tieteenalan käsitteistö ja tutkimusmenetelmistö. Sosiaalisella ja psykologisella tutkimusotteella luodaan usein puitteet konstruktiiviselle tutkimukselle, jonka piirissä syntyneitä tuloksia voidaan arvioida ja jatkojalostaa kognitiotieteen keinoin. Tutkimusmenetelmät ovat painotukseltaan kvalitatiivisia, mutta myös kvantitatiivisella tutkimuksella on paikkansa. Tutkimusaiheet ovat yleensä tiiviisti sidoksissa teollisuuden tuotekehitystoiminnan kysymyksenasetteluihin. Yleinen tutkimuskysymys, johon yksittäisissä tutkimuksissa pyritään hakemaan tarkempia vastauksia on se, miten tuotekehityksessä kehitettävän tuotteen ominaisuuksiin saadaan mukaan aidosti käyttäjien toimintaa tukevia piirteitä.

Käytettävyystutkimusta opiskelee jatkotutkinnon pää- ja sivuaineena tällä hetkellä toistakymmentä jatko-opiskelijaa. Tutkimustyötä tehdään pääasiassa Ohjelmistoliiketoiminnan- ja tuotannon laboratorion, BIT:n ja Helsinki Institute of Information Technology -tutkimusyksikön piirissä sekä teollisuudessa. Professuuri osallistuu myös valmisteilla olevaan Vuorovaikutussuunnittelun tutkijakouluun sekä Helsinki Graduate School in Computer Science and Engineering -tutkijakouluun.

Tärkeimmät tutkimusprojektit

4M - Mobile and Multilingual Maintenance Man, TechMedia, dWork

Kokemusperäinen tieto henkilöstön tueksi prosessiteollisuudessa. Projektipäällikkö Toni Koskinen (Toni.Koskinen@hut.fi), puh. +358 9 451 6040). Rahoittaja Työsuojelurahasto ja yrityspartnerit.

Jatkokoulutuksen opintojaksot

T-121.5300 Käyttöliittymäsuunnittelu (3-4 op)
T-121.5600 Käytettävyyden arviointi (6 op), L
T-121.5700 Käyttäjäkeskeinen konseptisuunnittelu (4 op) L
T-121.5800 Käyttäjäkeskeinen suunnitteluprojekti (6-12 op) L
T-121.5850 Käytettävyyden yksilölliset opinnot (1-10 op) VL
T-121.5900 Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari (3-8 op) VL
T-121.5950 Opinnäyteseminaari (2 op) VL

Ohjelmistoliiketoiminnan- ja tuotannon laboratorio

Käyntiosoite:
Innopoli 2, 4 krs.
Tekniikantie 14
Espoo

Postiosoite:
PL 9210
02015 TKK

Henkilöstö

Prof. (m.a.) Marko Nieminen, puh: +358 9 451 3973
Prof. Martti Mäntylä, virkavapaalla

Opettava tutkija Sirpa Riihiaho vv.
Opettava tutkija Mika P. Nieminen
Assistentti Johanna Viitanen

Dosentti FT, prof. Kari Kuutti

Toimisto


Toimistosihteeri: Johanna Lehtola, puh: +358 9 451 4851, johanna.lehtola@soberit.hut.fi
Suunnittelija: Katja Laurinolli, puh: +358 9 451 5954, katja.laurinolli@soberit.hut.fi
Fax: +358 9 451 4958

 

 

(päivitetty: 9.9.2005)