Tuotetietotekniikka

T-86 Tietotekniikka
Jatkokoulutuksen tutkimusalat:
ZD15 Tuotetietotekniikka

Tutkimus ja jatkokoulutus

Professuuri vastaa tuotetietotekniikan perus- ja jatkokoulutuksesta.

Tuotetietotekniikan tutkimus kohdistuu kappaletavara- ja ohjelmistoteollisuuden tuotetietoa hallitseviin, käyttäviin ja jalostaviin järjestelmiin. Tämän tietotekniikan hallittua soveltamista pidetään nykyään eräänä tärkeimmistä yrityksen menestystekijöistä. Traditionaalisten kaupallis-hallinnollisten järjestelmien ohella tietotekniikkaa käytetään operatiivisella tasolla myös tuotteiden ja tuotantotoiminnan suunnitteluun, tuotannonohjaukseen ja tuotantolaitteiden valvontaan sekä strategisella tasolla yrityksen kilpailukyvyn ylläpitämiseen näitä perustoimintoja kehittämällä. Internetin, liikkuvan tietotekniikan, elektronisen kaupan ja elektronisten markkinoiden kehittymisen myötä yritysten yhteistoiminnan eli järjestelmien integroinnin vaihtamisen merkitys on kasvanut.

Tutkimuksen tarkempana kohteena ovat tietotekniset menetelmät ja järjestelmät joilla tehostetaan laajojen ja monimutkaisten tuotteiden, erityisesti tuoteperheiden, tuotekehitys-, toimitus- ja muita prosesseja. Menetelmällisesti keskeisimpiä ovat tuotetietotekniikka, avointen hajautettujen järjestelmien ohjelmistotekniikka ja integrointi, ohjelmistotuotanto sekä tiedon- ja tietämyksenhallinta. Tutkittaviin järjestelmiin kuuluu mm. tuotetiedonhallinta- (PDM), konfiguraationhallinta- (SCM), konfigurointi-, toiminnanohjaus- (ERP), verkkokauppa- ja yrityssovellusten integrointi(EAI)järjestelmät. Erityisinä painopistealueina ovat tuotetiedon ja tuoteprosessien käsitteellinen mallittaminen, mallien hallinta ja käyttö, tietojärjestelmien integrointi ja tuotetietoa käyttävät älykkäät järjestelmät.

Tutkimusalueen luonteen vuoksi siihen kuuluu myös yrityksissä esiintyvien ilmiöiden, prosessien ja tarpeiden tutkimus. Täten tutkimus yhdistää usein erilaisia tutkimusotteita: konstruktiivista tutkimusta erilaisten tietojärjestelmien määrittämisestä prototyyppien rakentamiseen sekä empiiristä, usein kvalitatiivista, tutkimusta yritysten ilmiöistä, tarpeista ja tietoteknisten ratkaisujen toimivuudesta. Täten tutkimus tehdään läheisessä yhteistyössä yritysten kanssa.

Tuotetietotekniikkaa ja tuotannon tietotekniikkaa opiskelee useita jatko-opiskelijoita, jotka pääasiassa työskentelevät Ohjelmistoliiketoiminnan- ja tuotannon laboratorion tutkimusprojekteissa yhteistyössä TAI tutkimuslaitoksen kanssa. Lisäksi jotkut jatko-opiskelijat työskentelevät Helsinki Institute of Information Technology-tutkimusyksikössä sekä teollisuudessa. Professuuri osallistuu myös Helsinki Graduate School in Computer Science and Engineering- ja Graduate School for Electronic Business and Software Industry -tutkijakouluihin.

Tärkeimmät tutkimusprojektit

Software ARchitectures for COnfigurable Ubiquitous Systems (Sarcous), projektipäällikkö TkT Tomi Männistö, +358 9 451 3373, rahoittaja TEKES ja yrityspartnerit

Configurable Software Product Families, prof. Timo Soininen, +358 9 451 3396, rahoittaja Suomen Akatemia

Web Configuration Technology, projektipäällikkö TkL Juha Tiihonen, +358 9 451 3242, rahoittaja TEKES ja yrityspartnerit

Jatko-koulutuksen opintojaksot

T-86.150 Tuotannon tietotekniikan erikoistyö 3-6 ov V L sl+kl
T-86.155 Yksilöllinen opintojakso 2-10 ov V L sl+kl
T-86.160 Tuotannon tietotekniikan erityiskysymyksiä I 2-6 ov V L
T-86.161 Tuotannon tietotekniikan erityiskysymyksiä II 2-6 ov V L kl
T-86.165 Tuotetietotekniikan seminaari 2-6 ov V L
T-86.300 Information and Communication Technology (ICT) Enabled Commerce 3 cr V L sl
T-86.301 Project course on ICT Enabled Commerce 4 cr V L kl

Ohjelmistoliiketoiminnan- ja tuotannon laboratorio

Käyntiosoite:
Innopoli 2, 4 krs.
Tekniikantie 14
Espoo

Postiosoite:
PL 9210
02015 TKK

Henkilöstö


Prof. Martti Mäntylä, virkavapaalla
Prof. emer. Hans Andersin

Opettava tutkija N.N., virkaa hoitaa DI Paavo Kotinurmi
Assistentti N.N.

Toimisto


Toimistosihteeri: Johanna Lehtola, puh: +358 9 451 4851, johanna.lehtola@soberit.hut.fi
Suunnittelija: Katja Laurinolli, puh: +358 9 451 5954, katja.laurinolli@soberit.hut.fi
Fax: +358 9 451 4958