T-121.600 Harjoitustyöohjeet

Harjoitustyö jakaantuu kolmeen vaiheeseen:
  1. Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan testaussuunnitelma ja arvioidaan käyttöliittymän käytettävyyttä jollakin asiantuntijamenetelmällä (esim. heuristinen arvio tai kognitiivinen läpikäynti).
  2. Toisessa vaiheessa tehdään pilottitesti ja varsinaiset testit käyttäjien kanssa sekä analysoidaan testien tulokset. Tulosten pohjalta esitetään jo alustavat parannusehdotukset.
  3. Kolmannessa vaiheessa mallinnetaan muutosehdotukset ja arvioidaan niiden toimivuutta esimerkiksi kevyellä käyttäjätestauksella.
Tutkimuksesta laaditaan yksi raportti, jota täydennetään kussakin vaiheessa. Raportin ohessa pidetään yllä työn suunnitteluperustaa.

Raportin lisäksi työtä esitellään kurssin yhteisissä tilaisuuksissa. Jotta ryhmät tutustuisivat myös toiseen aiheeseen ja sen arviointiin ja samalla todennäköisesti toisenlaiseen raportointityyliin, kukin ryhmä kommentoi toisen ryhmän raporttia työn kahdessa viimeisessä vaiheessa.

Ryhmän työnjako ja ajankäyttö

Työn alussa ryhmän tulee alustavasti sopia työnjaosta esimerkiksi seuraavien vastuiden osalta: Ensimmäisen vaiheen raportin yhteydessä palautetaan suunnitelma vastuunjaosta (vähintään yhteyshenkilö ja raportin koostaja eri vaiheissa). Lisäksi ryhmä palauttaa arvion eri vaiheiden ja tehtävien vaatimasta ajasta. Työn edetessä lasketaan toteutunutta työaikaa ja verrataan sitä tehtyyn arvioon. Laskelmat käytetystä työajasta palautetaan vaiheittain raportin yhteydessä.

Työn alussa kannattaa sopia myös, miten ryhmän jäsenet pitävät yhteyttä toisiinsa. Sähköposti on pieniin asioihin näppärä, mutta ryhmäpalaverit ovat tehokkaita asioista päätettäessä ja ideoiden luonnissa.

Kullekin ryhmälle nimetään ohjaaja, joka tukee harjoitustyön tekoa.

Raportointi

Työstä laaditaan kirjallinen raportti. Raportin päivitetty versio toimitetaan työn ohjaajalle harjoitustyön aikataulun mukaisesti.

Ryhmän toivotaan itse huolehtivan yhteyksistä aiheen antaneeseen yritykseen. Ohjaajan lisäksi raportit tulisi siis lähettää myös yrityksen yhteyshenkilölle, jos toisin ei ole sovittu.

Kirjallisessa esityksessä kuvataan testaussuunnitelma ja asiantuntija-arviot, esitetään testin analysoidut tulokset ja alustavat parannusehdotukset, ja lopuksi ehdotus uudesta käyttöliittymästä arviointeineen. Tutkimustyöstä kootaan yksi raportti, jota täydennetään työn edetessä. Raportin ohjeellinen laajuus on noin 40 sivua (+ liitteet). Koska raportti on suunnattu myös yrityksille, muutaman sivun tiivistelmä on tarpeen. Raportti laaditaan suomeksi, jos ei toisin sovita.

Raporttia saa korjailla vielä viimeisen luentokerran jälkeen noin viikon ajan. Kurssi arvostellaan lähinnä tämän loppuraportin perusteella.

Raportin rakenne

Raporttiin kuuluu kansilehti, jossa kerrotaan aihe, päiväys ja harjoitustyön tekijöiden nimi, osasto ja opiskelijanumero sekä vähintään yhden ryhmän jäsenen sähköpostiosoite. Kanteen laitetaan myös yrityksen yhteyshenkilön nimi.

Raporttiin kuuluu sisällysluettelo ja sivunumerot. Kuvat ja taulukot parantavat raportin luettavuutta. Listoja tulee puolestaan välttää: joissain tilanteissa listat ovat tarpeen, mutta koko raportti ei saa olla pelkkää luetteloa.

Käytettävyystutkimuksen raportoinnissa tulisi noudattaa tieteellisen tutkimuksen yleisiä periaatteita. Niinpä tiedot tutkimuksesta, testitehtävistä ja esitetyistä kysymyksistä tulisi antaa niin tarkkaan, että muut kurssille osallistujat pystyisivät toistamaan testit.

Näissä ohjeissa luetellaan, millaisia asioita missäkin vaiheessa tulisi raportoida. Raportin rakenne ja otsikot tulee miettiä erikseen, tilanteen mukaan. Mallina voi käyttää esimerkiksi ISO-standardin 13407 "Human-centred design processes for interactive systems" liitteessä B esitettyä käytettävyyden arvioinnin raportin rakennetta.


Vaihe 0.5: alustavat suunnitelmat

Harjoitustyön alussa ryhmät käyvät yrityksessä tutustumassa aiheeseen ja sopimassa työn rajauksesta yhdessä ohjaajan kanssa. Parin päivän sisällä vierailusta ryhmän tulee käydä keskustelemassa ohjaajan kanssa suunnitelmistaan. Tuota tilaisuutta varten ryhmän tulee laatia raportin alustava sisällysluettelo ja pohtia valmiiksi arvioinnin tavoitteet ja rajaus sekä se, mitä menetelmiä ryhmä aikoo arvioinneissa käyttää ja millaisia käyttäjiä pyytää testeihin.

Jatkossa sisällysluettelo voi toimia niin raportin kuin suunnitteluperustan runkona.


Ensimmäinen osa: testaussuunnitelman määrittely

Aiheen esittely

Käytettävyystutkimuksen tavoite

Käytettävyystekijä Mittaustapa Mittari Nykyinen taso Huonoin hyväksyttävä taso Tavoiteltu taso Paras saavutettava taso
Asennuksen helppousAsennustehtäväilman käyttöohjetta onnistuneiden asennusten % osuus <50%50%90%100%
Asennuksen tehokkuus Asennustehtävä käytetty aika
(80% testikäyttäjistä)
<45 min.<30 min.<10 min.<5 min.
Asetusten opittavuusHerätysajan asetus väärien valintojen lukumäärä toistettaessa tehtävä 331 0
Toimintojen näkyvyys ja löytyvyys Nauhoituksen ohjelmoinnin aloitus kuinka suuri osuus käyttäjistä löytää toiminnon ilman käyttöohjeita 10%30%80% 100%
VirheettömyysTiedon syöttö lomakkeella tietokantaan kuinka usein käyttäjä lähettää virheellistä tai puutteellista tietoa tietokantaan (% lähetyksistä) 50%30%10% 5%
Paremmuus verrattuna kilpailevaan tuotteeseen Kysely vastausten suhde sama kuin kilpailijasama kuin kilpailija70% pitää parempana90% pitää parempana

Arviointimenetelmät

Arvioinnin kohderyhmä

Testitehtävät

Testiin liittyvä kysely ja haastattelu

Testitilanne


Toinen osa: käytännön testaus ja tulosten analysointi

Pilottitesti

Tehtävien selkeys, testin vaatima aika, laitteiden toimivuus ja äänen kuuluvuus on parasta tarkistaa tekemällä pilottitesti, jossa ei vielä käytetä varsinaisia testikäyttäjiä. Tehtäviä joudutaan usein muokkaamaan pilottitestin perusteella, joten pilottitestin ja varsinaisten testien väliin pitää jättää riittävästi aikaa muutosten tekoon. Pilottitestiä ja varsinaisia testejä ei siis suositella tehtäväksi samana päivänä.

Testikäyttäjät

Testipäivien aikataulu Testi-istunnot

Testitulokset

Alustavat parannusehdotukset

Kolmas osa: parannusehdotukset ja niiden arviointi

Parannusehdotukset

Parannusehdotusten arviointi


Vaihe 3.5

Ryhmä voi vielä korjailla ja hioa lopullista raporttiaan viimeisen seminaarikerran jälkeen noin viikon ajan.

Takaisin kurssin kotisivulle.


Päivitetty 21.7.2004

Sivua ylläpitää Sirpa Riihiaho <sirpa.riihiaho@hut.fi>