Antti Salovaara, tutkija

   HIIT (Helsinki Institute for Information Technology)
User Experience Research Group

Antti aloitti opinnot Teknillisellä korkeakoululla sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolla. Puolen vuoden opintojen jälkeen vuorossa oli armeija, jonka aikana Antille kävi selväksi, ettei sähkötekniikka ole häntä varten. Antti hakeutui tietotekniikan osastolle, jotta pystyisi edelleen hakemaan käytettävyyskouluun. Vastapainoksi käytettävyysopinnoille Antti luki TKK:lta henkilökohtaisena sivuaineena tekoälytutkimusta. Antti jatkaa opintojaan edelleen töiden ohella Helsingin yliopistolla, jossa hän lukee kognitiotiedettä.

Antti suoritti lähes kaikki käytettävyyskoulun kurssit. Hänen mielestään käytettävyyskoulun poikkitieteelliset ryhmätyöt antoivat todella hyvät lähtökohdat työelämää varten. Opintojensa ohella Antti toimi pääassistenttina tai assistenttina TKK:lla yhteensä neljällä eri käytettävyyskurssilla. Assarihommat toivat Antin mukaan varmuutta omiin tietoihin ja hän suosittelee assistentin tehtäviä muillekin käytettävyyskoululaisille.

Nykyisiin työtehtäviin Antti pääsi erilaisten sattumien kautta. Vuoden 2003 keväällä diplomityötä viimeistellessään Antti päätti hakea töihin Tampereen yliopistoon tutkijaksi. Hakiessaan suosituskirjettä Turkka Keinoselta hän sai kuulla toisesta avoinna olevasta paikasta HIIT:ssä (Helsinki Institute for Information Technology). Nykyään Antti kuuluu HIIT:ssä User Experience Research Groupiin. Mobile Content Communities projektin puitteissa ryhmän tehtävänä on tällä hetkellä havainnoida ja selvittää käyttäjän tarpeita mobiilipelaamista varten. Antti keskittyy työtehtävissään liveroolipelien yhteisöllisyyden ja ilmapiirin tutkimiseen.

Käytettävyyttä Antti pitää tutkimusalueena hatarana, mutta mielenkiintoisena. Mikään ei ole varmaa; ei ole olemassakaan absoluuttisia totuuksia. Toimiminen käytettävyystutkijana edellyttää Antin mukaan intoa jalkautua myös kentälle. Suuntautumista käytettävyysalalle Antti ei kadu hetkeäkään. Käytettävyyskoulu antaa Antin mukaan vahvan ja monipuolisen pohjan käytettävyyden alalta. Käytettävyyskoulu on myös hyvä referenssi töitä hakiessa, joskin opintokokonaisuutta voitaisiin markkinoida työnantajille vieläkin näkyvämmin.


Last modified: Mon Dec 29 16:20:37 EET 2003
Haastattelun tehnyt ja raportoinut Tero Jantunen syksyllä 2003