OHJELMISTOARKKITEHTUURIT (6 op)

Syksy 2008 (I+II)
T-106.6200 Ohjelmistotekniikan erikoiskurssi VL
T-76.5633 Ohjelmistotuotannon erikoiskurssi VL

Ohjelmistoarkkitehtuureista järjestetään syksyllä virtuaalikurssi Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Kurssin luennoitsijana toimii TTY:n professori Kai Koskimies, ja luennot lähetetään verkon kautta TKK:lle. TKK:lla vastaavana kurssimestarina toimii Varvana Myllärniemi, ja vastaavana professorina Heikki Saikkonen. Kurssi on mahdollista suorittaa sekä koodilla T-106.6200 että koodilla T-76.5633.

Kurssi koostuu seuraavista osista

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille yleiskuva ohjelmistoarkkitehtuureihin liittyvistä käsitteistä ja tekniikoista sekä valmiudet modulaaristen, joustavien ja uudelleenkäytettävien ohjelmistojen rakentamiseen. Arkkitehtuuriratkaisujen painopiste on olioperustaisissa järjestelmissä, mutta kurssilla käsitellään myös yleisiä arkkitehtuurimalleja ja arkkitehtuureja tukevia tekniikoita.

Sisältö

Ohjelmistoarkkitehtuurien perusteet. Arkkitehtuurien dokumentointi. Komponentit ja rajapinnat. Ohjelmistoriippuvuudet. Suunnittelumallit. Arkkitehtuurityylit. Tuoterunkoarkkitehtuurit. Kehysarkkitehtuurit. Arkkitehtuurien arviointimenetelmät.

Laajuus ja esitiedot

Kurssin laajuus on 6 opintopistettä. Esitietoina tarvitaan ohjelmistokehitysprosessin yleinen tuntemus, UML-mallintamisen perusteet ja yleinen kokemus olio-ohjelmoinnista. Harjoitustyö tehdään Javalla Eclipse-ympäristössä.

Vastaavuus TKK:n kursseihin

Kurssi täydentää TKK:n kurssia T-76.5150 Ohjelmistoarkkitehtuurit, mutta kurssille voi osallistua ilman T-76.5150:n suorittamista. Tämä kurssi keskittyy lähemmäs ohjelmointirajapintaa, suunnittelumalleja (design patterns) ja komponentteja. Kurssi täydentää oivallisesti myös TKK:n ohjelmointikursseja tarjoamalla näkemyksen arkkitehtuuritason suunnitteluun.

Kurssimateriaali

Luennot ja luentokalvot (suomeksi). Kirjana Kai Koskimies, Tommi Mikkonen: Ohjelmistoarkkitehtuurit, Talentum 2005.

Aikataulu

Kurssin luennot alkavat 2.9. Harjoitusryhmät aloittavat viikolla 37, eli 9.9. Tentti pidetään alustavasti 25.11.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kurssilla sähköpostitse osoitteseen varvana.myllarniemi#tkk.fi. Ilmoita sähköpostissasi

Lisätietoja

Ensisijainen kotisivu:
http://www.cs.tut.fi/~ohar/
TKK-spesifiset asiat:
https://noppa.tkk.fi/noppa/kurssi/t-106.6200/
Email: varvana.myllarniemi#tkk.fi