Tik-76.115 Toiminnallinen määrittely

Älykäs kalenteri - Käyttöliittymä

Sisällysluettelo

1. Johdanto
2. Käyttöliittymän yleiskuvaus
3. Käyttöliittymän kuvaus
  3.1 Normaali käyttöliittymä
  3.2 PDA-käyttöliittymä
  3.3 Yhteenveto
4. Jatkokehityssuunnitelma

Versiohistoria

Versio

Pvm

Muutos

Muuttaja

1.0

7.12.2000

T2-vaiheen ensimmäinen versio

Niko

1. Johdanto

Dokumentti on Teknillisen korkeakoulun ohjelmistotyökurssilla (Tik-76.115) tehtävän Osprey-projektin toiminnallisen määrittelyn liite. Dokumentissa kuvataan varsinaisen teknisen määrittelyn ulkopuolelle jäävän asiakasohjelmiston käyttöliittymän ominaisuudet. Asiakasohjelmisto toteutetaan demonstroimaan kalenteriarkkitehtuurin toimivuutta.

Toteutettava asiakasohjelmisto käsittää käyttäjälle näkyvän graafisen käyttöliittymän sekä käyttöliittymän tarvitsemat yhteydet kalenteripalvelimeen. Asiakasohjelmisto toimii siis selaimena itse kalenterille ja toteuttaa vain liittymät kalenteridatan käsittelyyn. Tässä dokumentissa keskitytään pelkästään graafisen käyttöliittymän ei-teknisiin ominaisuuksiin. Asiakasohjelmiston muuta toiminnallisuutta käsittelee erikseen siitä tehty dokumentti, Teknisen määrittelyn asiakasohjelmistoliite.

2. Käyttöliittymän yleiskuvaus

Graafisen käyttöliittymän ulkoasu pidetään mahdollisimman yksinkertaisena ja selkeänä, koska sen perimmäinen tarkoitus projektissamme on arkkitehtuurin toimivuuden esittäminen. Siksi käyttyliittymä ei tule sisältämään turhia tiloja, vain ne, jotka todella on toteutettu. Tämä tarkoittaa, että käyttyliittymään tullaan lisäämään uusia tiloja sitä mukaan, kun niitä on saatu toteutettua palvelimen ja arkkitehtuurin puolelta. Tämän takia käyttöliittymän pitää myöskin olla mahdollisimman selväpiirteinen, jotta edellä kuvattu tapa onnistuu.

Lisäksi käyttöliittymää suunniteltaessa otetaan huomioon, että se on siten laiteriippuvainen, että esimerkiksi PDA-laittella kalenterin käyttäminen on erilaista kuin kannettavan tietokoneen avulla, koska siinä kuvaruutu on pienempi. Tällöin on otettava huomioon, että käyttöliittymä on vieläkin selkeämpi, eikä sisällä useita kehyksiä. Tämän takia olemme tehneet kaksi graafista käyttöliittymää, toisen kannettavalle ja toisen PDA:lle. Näiden avulla huomaamme selvemmin, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon arkkitehtuurin ja palvelimen kannalta erilaisissa käyttäjäympäristöissä. Projektissa tullaan kuitenkin panostamaan kannettavassa tietokoneessa pyörivään käyttöliittymään, koska siihen on hankittuna välineistö. PDA-versiota ei tulla toteuttamaan toiminnallisella tasolla, vain tutkimustasolla. Tämä johtuu erityisesti siitä, että meillä ei ole PDA:ta, jossa olisi verkkoyhteys, joka on ehdoton vaatimus client/server-toteutuksessa.

3. Käyttöliittymän kuvaus

3.1 Normaali käyttöliittymä

Käyttöliittymä sisältää etusivun, joka ilmestyy loggautumisen jälkeen. Sen yläosassa olevassa kehyksessä on linkit päätoimintoihin. Alaosa sivusta on jaettu siten, että sen vasemmassa sivussa on kehys, johon tulee päätoimintojen alatoimintoja, kun kyseistä toiminto on valittu. Tämä kehys on reilusti kapeampi kuin oikeapuoli, johon ilmestyy varsinainen tulos toiminnosta, kuten päivän tapahtumat. Lisäksi osissa toiminnoista ilmestyy vasemmalle puolelle myös oma kehyksensä, mihin ilmestyy niin sanottu tapahtumasivu, eli paikkaan sidottua informaatiota. Tälle on varattu oma kehyksensä sen takia, ettei se häiritse tai sekoita käyttäjän varsinaisia kalenterimerkintöjä.


Kuva 1: Kalenterin käyttöliittymän etusivu.


Päätoiminnot ovat alustavasti nimetty seuraaviksi: Agenda, Kalenteri, To-Do, Kartta ja Asetukset. Agenda sisältää päivän tapahtumat ja tehtävät. Sen avulla voi nopeasti katsoa ohjelmansa. Agenda toimii myös muistuttajana ja sen avulla voi havaita parhaiten, mitä hälyytyksiä on asetettu, eli onko lounaseen kiinnitetty hälyytys puoli tuntia ennen, koska se on niin tärkeä, ettei siitä parane myöhästyä. Agendan yhteydessä ilmestyy myös tapahtumasivu.

Kalenteri-toiminto sisältää varsinaiset kalenteritoiminnot, kuten merkintöjen tekeminen. Siinä on mahdollisuus valita joko päivä, viikko tai kuukausi näkymä. Tämä onnistuu vasemmasta kehyksestä, johon on ilmestynyt nämä vaihtoehdot. Päiviä voi myös selata suoraan näkymissä, jossa voi valita esimerkiksi seuraavan tai edellisen päivän. Kalenterin yhteydessä ilmestyy myös tapahtumasivu.

To-Do-toiminto sisältää taulukon, jossa ovat näkyvissä tehtävät, niiden tärkeys ja kuvaus siitä missä ja milloin se pitää tehdä. Kyseisessä tilassa muokataan ja luodaan uusia tehtäviä. Kartta-toiminto ei ole vielä määritelty tarkasti, mutta sen tehtävä on kertoa paikkaan sidottua informaatiota, kuten esimerkiksi missä käyttäjän on parhaillaan ja mitkä ovat lähialueen julkiset kalenterit. Asetukset-toiminto sisältää tarvittavat asetukset, joita käyttäjän on mahdollisuus muuttaa, kuten profiilin asioiden priorisointi. Niitä ei ole kuitenkaan määritelty vielä, koska tässä vaiheessa se ei ole relevanttia. Kartta- ja Asetukset-toimintojen selkeään esittämiseen käyttäjälle tullaan palaamaan myöhemmin, kun niiden sisältö saadaan paremmin rajattua.

Aikaisemmin vaatimusmäärittelyssä esiteltyä haku-toimintoa ei ole laitettu nykyiseen käyttöliittymään, koska keskusteltuamme asiakkaan kanssa tultiin siihen tulokseen, ettei se ole älykkääm kalenterin toimintoja. Myöhemmin tullaan vielä tarkastelemaan tarkemmin poistetaanko kokonaan kyseinen toiminto, vain voidaanko se toteuttaa niin, että se sopii kalenterin luonteeseen. Myöskään profiili-toimintoa ei ole luotu vielä erikseen, vaan se on sisälletty muihin. Jatkossa tullaan katsomaan, onko käyttäjälle tarpeellista tarjota muuta profiiliin liittyvää palvelua kuin asetuksien kautta oleva mahdollisuus muokata omaa profiilia.

3.2 PDA-käyttöliittymä

Sisältää samat toiminnot kuin normaali käyttöliittymä, paitsi ettei se sisällä edellä kuvattuja kehyksiä. Toiminnot ovat siis omilla sivuillaan, jolloin itse kalenterin näkymille jää koko näyttö käytettäväksi. PDA-laitteelle sopivaa käyttöliittymän runkoa tehdessä havaittiin, että se vaatii erilaista ajattelua. Kun on käytössä pienempi näyttö, niin kaikki siinä esitettävä teksti tulee olla tärkeää. Arkkitehtuurissa tämä voi tarkoittaa omaa tiukempaa suodatinta, jonka kautta laite saa palvelimen tarjoaman informaation. Tähän vaiheeseen ei toteutettu muuta kuin PDA-laitteelle sopivan käyttöliittymän runko ja jatkossa katsotaan kuinka pitkälle tätä kehitetään, mikä tulee määräytymään käytettävissä olevasta ajasta ja asiakkaan tarpeista.


Kuva 2: Kalenterin PDA-käyttöliittymän etusivu.


3.3 Yhteenveto

Käyttöliittymän päätoiminnot:

  1. Agenda
  2. Kalenteri
  3. To-Do
  4. Kartta
  5. Asetukset

4. Jatkokehityssuunnitelma

Käyttöliittymää tullaan päivittämään jatkossa tilanteen vaatimalla tavalla. Sen runkoa ei kuitenkaan tulla muuttamaan. Testaustehtävien yhteydessä voidaan myös havainnoida kuinka toimiva käyttöliittymä on ja tehdä siihen tarvittavat muutokset, jotta testaus olisi mahdollisimman sujuvaa.