5. Käyttöohjeet

5.1. Ohjelman asennus

Ohjelman asentaminen on sangen yksinkertaista. UNIX-versio koostuu yhdestä ainoasta tiedostosta, joka voidaan kopioida haluttuun paikkaan. Tämän lisäksi samaan hakemistoon tulee sijoittaa tiedosto skinprob.dat, jota tarvitaan ihonvärin säädössä. Jotta voisi muuttaa ohjelman parametreja, niin kopioinnin jälkeen ohjelma tulee käynnistää seuraavasti:

accent -d .accent

Ohjelma tallentaa tuolloin käyttämänsä oletusparametriarvot tiedostoon nimeltä .accent, joka on samalla ohjelman preferences-tiedosto. Mikäli ohjelman asentaa pysyvää käyttöä varten, kannattaa asettaa myös komentopolut osoittamaan myös siihen hakemistoon, jossa ohjelma on. Tulee huomata, että kaikissa UNIX:eissa nykyinen hakemisto ei ole komentopolussa ja silloin ohjelma tulee käynnistää komennolla ./accent.

Mikäli jokin asia ei onnistu ja ohjelmaa ei saa käyntiin, niin kannattaa puhua asiasta koneiden ylläpitäjien kanssa. Mikäli ohjelma valittaa siitä, että tiedostoa skinprob.dat ei löydy, kannattaa tiedostoon .accent kirjoittaa tuon tiedoston kokonainen hakupolku.

Windows NT-version asennus on hieman mutkikkaampaa, mutta ei kuitenkaan oleellisesti. Ohjelma koostuu accent.exe-tiedostosta ja neljästä DLL-tiedostosta (imglib.dll, imglib32.dll, mfc40.dll ja msvcrt40.dll). Nämä voidaan kopioida kaikki samaan hakemistoon, mutta suotavaa olisi säilyttää DLL-tiedostot Windowsin System-hakemistossa, joten ne kannattaa laittaa sinne. Parametrit tulee tallettaa ohjelmasta tiedostoon accent.ini, jonka tulee sijaita Windowsin juurihakemistossa. Tiedosto skinprob.dat tulee kopioida samaan hakemistoon ohjelman kanssa; sitä tarvitaan ihonvärin korjauksessa.

Lopuksi ohjelma voidaan siirtää työpöydälle valitsemalla Windowsin valikosta kohta "New" ja syöttämällä sinne tarvittavat tiedot (lähinnä ohjelman nimi).

5.2. Ohjelman käynnistys

5.2.1. Windows NT

Ohjelma käynnistetään tuplanapsauttamalla ACCEnt-ikonia Windows NT:n työpöydällä tai valitsemalla valikosta kohta "Run" ja syöttämällä ohjelman nimi polkuineen esille tulevaan laatikkoon. Mikäli ikonia ei löydy, niin tutustu kohtaan Ohjelman asennus.

5.2.2. UNIX

Ohjelma käynnistetään kirjoittamalla accent [optiot] kuva1.tif kuva2.tif .... Mikäli ohjelma ei käynnisty ja shell ilmoittaa accent: Command not found., niin tarkista löytyykö ohjelmaa hakupolusta, ks. Ohjelman asennus.. Luettelo ohjelman komentorivioptioista löytyy liitteestä 1.

5.3. Ohjelman käyttö

5.4. Windows NT-käyttöliittymä

Windows NT-version graafinen käyttöliittymä muistuttaa minkä tahansa muun kuvankäsittelyohjelmiston käyttöliittymää. Kuvia voi olla useita näytöllä yhtä aikaa ja osa kuvista voi olla ikonisoituina. Kuvan ei tarvitse olla kokonaan näkyvissä, mikäli tarve vaatii, niin kuvaikkunan oikeaan laitaan tai alalaitaan ilmestyy vierityspalkki.

Kuvasta pystyy valitsemaan alueita leikepöydälle kopiointia varten ja leikepöydällä olevan kuvan pystyy siirtämään ohjelmaan.

Ohjelman toiminta perustuu alasvetovalikkoihin. Osa valikkojen komennoista on saatavilla myös valikkojen alla olevista pikanäppäimistä. Valikkojen lisäksi ohjelma avaa tarvittaessa dialogi-ikkunan. jossa käyttäjältä kysytään lisätietoja (esimerkiksi parametrien asetus).

5.4.1. Valikot

Seuraavassa taulukossa on selostettu valikkojen toiminnot:
NimiToiminto
File
NewLuo uuden ikkunan, johon voidaan siirtää kuva Paste-operaatiolla.
OpenAvaa uuden kuvan käsittelyä varten.
CloseSulkee aktiivisen kuvan.
SaveTallettaa aktiivisen kuvan nykyisellä nimellä.
Save As Kysyy käyttäjältä kuvalle uuden nimen ja tallettaa kuvan levylle.
PrintTulostaa aktiivisen kuvan.
Print PreviewNäyttää, miltä kuva näyttäisi tulostettuna.
Print SetupAvaa kirjoittimen asetusikkunan.
Parameters Avaa dialogi-ikkunan, jossa voi muutella säätöparametrien arvoja, ks. kohta 5.4.1.
KuvatLista neljästä viimeksi käsitellystä kuvasta. Kuva voidaan ladata käsiteltäväksi valitsemalla se tästä listasta.
ExitPoistuu ohjelmasta.
Edit
UndoPeruu viimeisimmän toiminnon.
RedoTekee perutun toiminnon sittenkin.
CopyKopioi merkityn alueen leikepöydälle.
PasteKopioi leikepöydän sisällön uuteen kuvaan. Leikepöydältä ei voi siis kopioida tietoa jo olemassa oleviin kuviin.
Adjust
AutomaticTekee automaattisen säädön aktiiviselle kuvalle. Säätöön sisältyvät osasäädöt voidaan valita parametrien asetusikkunasta, ks. kohta Automatic.
FindEdgesEtsii aktiivisesta kuvasta filminreunoja ja asettaa tarvittaessa valitun alueen vastaamaan filminreunatonta kuvaa.
GrayBalanceSuorittaa kuvalle harmaatasapainon korjauksen.
LightnessTekee aktiiviselle kuvalle kirkkauskorjauksen.
RgbContrastSuorittaa kuvalle RGB-kontrastikorjauksen.
SharpenTerävöittää aktiivista kuvaa.
SkinTekee aktiivisille kuvalle ihonvärin säädön.
View
ToolBarNäyttää/poistaa ikkunan ylälaidassa olevan toimintopalkin.
StatusBarNäyttää/poistaa ikkunan alalaidassa olevan status-palkin. Tässä palkissa ohjelma kertoo toiminnoistaan.
Window
New WindowAvaa uuden näkymän aktiiviseen kuvaan.
CascadeJärjestää näytöllä olevat ikkunat päällekkäin siten, että alemmista näkyy otsikkopalkki ja hieman vasenta reunaa.
TileJärjestää ikkunat siten, että ne täyttävät ACCEntin ikkunan.
Arrange IconsJärjestää kuvien ikonit ikkunan alalaitaan.
IkkunatLopuksi tulee lista ikkunoista (myös ikonoidut ovat mukana), jotka ovat avattuina. Tästä listasta voi valita ikkunan aktiiviseksi, jolloin se nousee päällimmäiseksi.
Help
TopicsKäyttöohjeiden hakemisto.
About AccentNäyttää pienen informaatioikkunan ohjelmasta.

5.4.2. Toimintopainikkeet

Ohjelman työkalurivillä (ikkunan ylälaidassa) on yhdeksän toimintopainiketta. Ne on jaoteltu kolmeen kolmen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä käsittelee tiedostoja ja niiden toiminnot ovat seuraavat (vasemmalta oikealle):

Seuraavat kolme painiketta liittyvät valitun alueen käsittelyyn:

Loput kolme ovat ns. muita toimintoja, eli ne eivät liity erityisesti toisiinsa:

Työkaluriviä voi myös siirtää. Hiiren kohdistin tulee viedä sopivaan kohtaan riviä, missä ei ole erillistä painiketta, painaa vasen näppäin pohjaan, kuljettaa rivi sopivaan paikkaan ja päästää näppäin irti. Mikäli valikkoa ei kuljetettu ikkunan ylä- tai alalaitaan, siitä tulee kelluva valikko, eli se saa oman ikkunansa, jota voi siirrellä normaalisti.

5.4.3. Kuva-alueen valitseminen

Kuvasta voidaan valita alue viemällä hiiri haluttuun kohtaan kuvaa, painamalla vasen näppäin pohjaan, liikuttemalla hiirtä sopivaan suuntaan ja lopuksi päästämällä hiiren näppäin irti. Tämän kuva-alueen voi leikata tai kopioida leikepöydälle. Haluttaessa säädöt voidaan kohdistaa pelkkään alueeseen, ks. alla. Säätö FindEdges merkitsee sen alueen, joka on filminreunan sisällä.

Valitun alueen kokoa voi muuttaa hiiren avulla viemällä kohdistin jonkin valitun alueen reunalla olevan mustan neliön päälle, painamalla vasen näppäin alas ja liikuttelemalla hiirtä. Kun näppäin päästetään irti, niin alueen koko muuttaa sen hetkistä tilannetta vastaavaksi.

Valinta poistetaan viemällä hiiri valitun alueen ulkopuolelle ja painamalla kerran hiiren vasenta näppäintä. Mikäli valinta on kuvan kokoinen, niin sitä tulee pienentää hieman ja sitten painaa vasenta näppäintä sen ulkopuolella.

Valitun alueen voi siirtää leikepöydälle valikkokomennolla "Copy". Leikepöydältä voidaan siirtää kuvainformaatiota vain uuteen kuvaan tai muuhun ohjelmaan, koska ei ole erityistä syytä sijoittaa kuvien osia jo valmiisiin kuviin tämän tyyppisissä ohjelmissa.

5.4.4. Säätö

Kuvien säätö tapahtuu pääperiaatteissaan seuraavasti. Aluksi ladataan säädettävä kuva. Seuraavaksi tarvittaessa muutetaan parametrien arvoja ja vaihdellaan automaattisen säädön osasäätöjen järjestystä. Nyt kuvaa voidaan säätää joko yksittäisillä säädöillä tai ajamalla automaattinen säätö. Mikäli lopputulos miellyttää, kuva tallennetaan.

5.4.5. Parametrien asettaminen

Windows NT-versiossa ohjelman parametrit voidaan asettaa kesken ajoa graafisesti. Tätä varten on olemassa erityinen parametrien asetusikkuna, ks. alla.

Graafisen tavan lisäksi parametreja voidaan muuttaa myös preferences-tiedostosta normaalilla tekstieditorilla. Tällöin tulee kuitenkin tietää mitä tekee. Normaalikäytössä tätä toimintoa ei tarvita, mutta mikäli ajaudutaan ongelmatilanteisiin, niin tästä tavasta voi olla hyötyä.

5.4.5.1. Parametrien asetusikkuna

Ikkunan sisältö koostuu kahdeksasta lehdestä, joista kuudella säädetään vain yhteen säätöön liittyviä parametreja. Kaksi muuta lehteä ovat Global-lehti, jossa on kaikille säädöille yhteiset parametrit, ja Automatic-lehti, jolla muutetaan automaattisen säädön toimintaa lisäämällä tai poistamalla yksittäisiä säätöjä.

Ikkunan alalaidassa on seuraavat komentopainikkeet:
PainikeToiminto
OKAsettaa uudet arvot ja poistuu asetuksista.
CancelPoistuu asetuksista ilman uusien arvojen voimaantuloa.
DefaultsAsettaa parametrit sisäänrakennetuiksi oletusarvoiksi.
ApplyEi käytössä tällä hetkellä.
HelpNäyttää asetusikkunaan liittyvän avustustekstin.

Asetusikkuna pitää huolen siitä, että parametrien arvot ovat aina oikealla arvoalueella. Nämä alueet on määritetty kiinteästi ohjelman sisällä. Ohjelman parametrit arvoalueineen on lueteltu liitteessä 2.

5.4.5.2. Asetusikkunan esimerkkikuvat

Mikäli halutaan säätää pelkkää valittua aluetta koko kuvan sijasta, niin laitataan rasti lehdellä "Global" olevaan kohtaan "Adjust Only Rect". Tämän jälkeen kaikki säätötoimenpiteet (myös FindEdges) kohdistuvat pelkästään alueen sisälle.

5.4.6. Tulostaminen

Ohjelmasta voidaan myös tulostaa kuvia kirjoittimelle. Helpoin tapa tulostaa kuva on valita File-valikosta kohta Print ja painaa OK esiin tulevassa dialogi-ikkunassa. Tämä ikkuna on Windowsin normaali tulostuksen ohjailuikkuna, joten siitä ei sen enempää.

Mikäli halutaan katsoa ensiksi, miltä kuva näyttäisi tulostettuna, voidaan valita samaisen valikon kohta Print Preview, jolloin ohjelma näyttää tulosteen erillisessä ikkunassa. Tässä ikkunassa tulosteen katseluetäisyyttä voi suurentaa ja pienentää (Zoom In/Out), katsoa lopputulosta kaksi- tai yksisivuisena ja lopuksi tulostaa (Print), mikäli lopputulos on miellyttävä.

Kolma tulostamiseen liittyvä valikkovaihtoehto on Print Setup, joka avaa normaalin Windowsin kirjoitinasetusikkunan.

5.5. UNIX-versio

UNIX-versiossa ohjelmalle tulee antaa komentorivillä tarvittavat optiot ja niiden jälkeen säädettävät kuvat:

accent -optio1 -optio2 kuva1.tif kuva2.tif

Ohjelma säätää annetut kuvat ja tallettaa säädetyt kuvat vanhojen kuvien päälle. Lista komentorivioptioista löytyy liitteestä 1.

5.5.1. Parametrien asetus

Parametrit asetetaan UNIX-versiossa muuttamalla tiedostoa .accent. Mikäli ei ole täyttä varmuutta siitä, mitä tekee, niin kannattaa kopioida kyseinen tiedosto toiselle nimelle, muutella sitä ja käynnistää accent komennolla:

accent -r tiedosto

Tällöin ohjelma kertoo, onko jonkun parametrin arvo arvoalueen ulkopuolella. Jos kaikki meni hyvin ja lopputulokseen ollaan tyytyväisiä, tämä tiedosto voidaan kopioida alkuperäisen tiedoston päälle.

Mikäli halutaan saada alkuperäiset arvot takaisin, ohjelma voidaan käynnistää seuraavasti:

accent -P -d tiedosto

Tällön ohjelma tulostaa oletusparametrin annettuun tiedostoon.

Yksittäisiä parametreja voidaan muuttaa myös komentoriviltä, käyttämällä optiota -p. Tämän option perässä annetaan lainausmerkeissä parametrin nimi ja arvo (välilyönnillä erotettuna), esimerkki:

accent -p"splitX 0.5" kuva1.tif

5.5.2. Kontrollitiedosto

Kontrollitiedoston avulla voidaan säätää useita kuvia kerralla erilaisilla parametreilla. Kontrollitiedoston idea on seuraava:

  1. Luodaan kaikille kuville yhteinen parametriympäristö, johon vaikuttaa parametrien oletusarvot, preferences-tiedoston sisältö ja komentoriviltä annetut optiot.
  2. Jokaista kuvaryhmää varten voidaan erikseen antaa omia parametrimäärittelyjä, jotka koskevat vain kyseistä ryhmää.

Tämä on toteutettu siten, että jokainen kontrollitiedoston rivi vastaa yhtä ryhmää kuvia. Jokainen rivi ajetaan siis omana kokonaisuutenaan. Rivillä voi olla alussa optiota, joilla muokataan säätöjen toimintaa ja sitten yksi tai useampia kuvia, joita säädetään. Esimerkki:

kuva1.tif kuva2.tif
-p"splitX 0.5" kuva3.tif kuva4.tif
-r .accent2 kuva5.tif kuva6.tif
-P kuva7.tif

Yllä oleva tiedosto säätäisi siis tiedostot kuva1.tif ja kuva2.tif yhteisen ympäristön mukaan, tiedostot kuva3.tif ja kuva4.tif siten, että parametrin splitX arvo on 0.5 (muuten käytössä yhteinen ympäristö), tiedostot kuva5.tif ja kuva6.tif siten, että parametrien arvoja luetaan tiedostosta .accent2 ja lopuksi kuva7.tif säädettäisiin oletusarvoilla.

Yllä olevaa tiedostoa voisi käyttää esimerkiksi seuraavasti:

accent -r .accent-eff -p"saveProbabilityPicture 1" -c control.dat

Tällöin kaikille kuville voimassa oleva ympäristö muodostuisi oletusarvoista, tiedoston .accent-eff sisällöstä (korvaa osan tai kaikki oletusarvot) ja lopuksi parametri saveProbabilityPicture asetettaisiin arvoon 1.

Tulee huomata, että jos käytetään kontrollitiedostoa, niin komentoriviltä annetut kuvat jätetään huomiotta.

Kontrollitiedostossa sallitut optiot

Kontrollitiedostossa voidaan käyttää melkein kaikkia optioita kuin komentoriviltäkin, mutta kaikki sisäisen datan talletus- ja näyttörutiinit ovat kiellettyjä. Kontrollitiedostoja ei voi myöskään laittaa sisäkkäin. Alla on lista optioista ja niiden argumenteista:
Optio Argumentti Selitys
-aBFHLRS Määrittelee, mitkä säädöt suoritetaan ja missä järjestyksessä.
  • B = GrayBalance
  • F = FindEdges
  • H = Sharpen
  • L = Lightness
  • R = RgbContrast
  • S = Skin
-psijoitus Muuttaa nimetyn parametrin arvoa, sijoitus on muotoa "parametrinNimi arvo", esimerkiksi -p"splitX 2"
-P Käyttää sisäänrakennettuja parametrien oletusarvoja
-rtiedosto Lukee parametrien arvot annetusta tiedostosta


ACCEnt - accent@nippi.hut.fi