Tik-76.115 Testiraportti

PicSearch -- Interactive Picture Searcher

Prototyyppi 1 -vaihe

http://
Viimeksi päivitetty .

Sisällysluettelo

1. Yhteenveto
2. Poikkeamat
3. Testauksen kattavuus
4. Testauksen tulokset
5. Arviointi

1. Yhteenveto

Testauksen kohteena oli PicSearch -sovelluksen ensimmäinen prototyyppi. Testi kattoi kaikki ne järjestelmän toiminnot, joita oli ehditty koodata edes alustavasti. Osa järjestelmän toiminnoista oli vielä erittäin puutteellisesti toteutettu, mikä näkyi odotetusti myös havaittujen poikkeamien määrässä.

Järjestelmä testattiin sekä TKK:n Alpha-koneissa että PC-mikrolla Windows95 -käyttöjärjestelmässä.

2. Poikkeamat

Järjestelmä testattiin testaussuunnitelman mukaan paitsi että testaajina toimi alkuperäistä suunnitelmaa pienempi joukko. Joillekin toiminnoille testaussuunnitelman testitapaukset osoittautuivat hieman liian suppeiksi. Niitä osia järjestelmästä, joita ei ollut lainkaan toteutettuna ei myöskään varsinaisesti testattu.

Pieni osa toiminnoista oli toteutettu poiketen toiminnallisesta määrittelystä. Seuraavat tapaukset havaittiin:

3. Testauksen kattavuus

Testaus oli järjestelmän keskeneräisyyteen nähden kattava. Suuri osa virheistä oli jo ennestään tiedossa.

4. Testauksen tulokset

Seuraavassa listassa on lueteltu kunkin testikohteen kohdalla havaitut puutteet.

5. Arviointi

Järjestelmä on edelleen selkeästi kehitysvaiheessa. Eniten puutteita löytyi lähinnä käyttäjää olevista osista (PicGUI ja PicCore). Luonnollisesti kaikki PicGUI:ssa olevat puutteet näkyvät suoraan testeissä. Osa toiminnoista on jo lähes valmiita, mm. piirtoikkuna toimii hyvin. Puolivalmiina olevat osat eivät aiheuta ongelmia muille järjestelmän osille (esim. ohjelman kaatumista). Liittymä PicCore:en on osittain puutteellinen, rajapinta on kuitenkin vakiintunut.

PicCore on melko valmiissa tilassa. Ongelmia liittymisissä toisiin alijärjestelmiin on suhteellisen vähän. Tietokannan toteutuksessa ei havaittu käyttäjälle näkyviä virheitä, algoritmien ja kuvien käsittelystä löytyi muutama virhe.

PibLib-kirjastofunktiot ovat stabiilissa tilassa. Ainoastaan säikeiden käsittelyssä ja tiedostojärjestelmän liittymässä on Unix:ssa vielä korjattavaa.

Testauksella saatiin kartoitettua järjestelmän tämän hetkinen tila sekä joukko havaitsematta olleita virheitä. Jatkossa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti eri alijärjestelmien välisiin rajapintoihin. Testauksessa kannattanee harrastaa lisääntynyttä pirullisuutta, niin että kukin testaaja laajentaa testaussuunnitelman testitapauksia ko. kohtaan mahdollisesti vaikuttavilla virhelähteillä (poista tiedosto kesken kaiken, käynnistä useampi kopio järjestelmästä yhtä aikaa jne.).