Tik-76.115 Edistymisraportti

Stegano

Vaihe: Suunnittelu

http://
Viimeksi päivitetty .

Sisällysluettelo

1. Projektin tila
2. Suoritetut tehtävät
3. Seuraavan vaiheen työsuunnitelmat


1. Projektin tila

Projekti on edennyt hyvin suunnitelmien mukaan. Seuraavassa taulukossa on suunnitteluvaiheen jako eri työvaiheisiin ja arvioidut sekä toteutuneet työtunnit:

Tommi L Tommi J Vesa P Lasse H Yhteensä Toteutunut Erotus
Asiakastapaamiset12 12 
Rajapintojen suunnittelu10 12 40 28 -12 
Prototyypin koodaaminen20 30 10 66 50 -16 
Käyttöliittymäkehitys16 12 -4 
Kuvaformaattien yksityiskohtiin tutustuminen15 31 21 -10 
Sopivien algoritmi/formaattikirjastojen hankinta-2 
Kirjastojen muokkaaminen sopiviksi projektia varten10 10 25 -17 
Tietovuokaavioiden piirtäminen13 -11 
Dokumenttien laatiminen16 32 16 

Työvaiheiden arvoitu aikajakauma meni suurinpiirtein niinkuin oli arvoitu: prototyypin koodaaminen vei selvästi eniten aikaa. Melkein kaikki vaiheet saatiin tehtyä arvioitua nopeammin. Näin saatu "lisäaika" käytettiin hyväksi tekemällä kahdesta kuvaformaatista alustavat dokumentit, joka näkyykin selvästi taulukosta dokumenttien tekoon käytetyn ajan tuplaantumisesta.

Pieni ongelma on edelleen Windows-käyttöliittymän teko. Sen tekoon käytettävän ohjelman (Visual C++) tarvitsemaa laitteistoa ei ole saatu vielä hankittua. Käyttöliittymien teosta vastaavalla ryhmän jäsenellä on kyllä tietokone, mutta siihen tarvitaan lisää muistia. Muistin hintoja selvitetään parhaillaan, jos muistinpäivitys osoittautuu liian kalliiksi on keksittävä muita keinoja ongelman ratkaisemiseksi. Yksi vaihtoehto on tehdä Windows-käyttöliittymä ryhmän toisen jäsenen tietokoneella.
Ongelma pitää ratkaista mahdollisimman nopeasti, sillä ohjelman asennus ja käytön opettelu vievät myös aikaa. Tarkoitus olisi että Windows-käyttöliittymän tekeminen voitaisiin aloittaa viimeistään joulukuun puolivälissä (ehdottomasti ennen joululomaa).

2. Suoritetut tehtävät

Suunnitteluvaiheessa olemme määritelleet yksityiskohtaisesti ohjelman arkkitehtuurin: modulien toiminta ja niiden väliset rajapinnat on kuvattu teknisessä määrittelyssä.

Tutkimuksen avuksi on kehitetty Unix-ympäristöön alpha-prototyyppi, joka osaa kätkeä sanomia PGM-formaatissa oleviin peitetiedostoihin. Toteutettu Unix-käyttöliittymä on varsin primitiivinen, kunnolliset käyttöliittymät onkin tarkoitus toteuttaa vasta seuraavassa vaiheessa.

Kuvaformaatteihin tutustumista (erityisesti JPEG) on jatkettu. Olemme keskustelleet asiakkaan kanssa eri peitetiedostoformaateissa käytettävistä kätkemisalgoritmeista. Kahdesta kuvaformaatista (JPEG ja GIF) on kirjoitettu alustavat dokumentit niiden rakenteesta ja niissä käytettävistä kätkemisalgoritmeista.

Olemme myös suunnitelleet ohjelmiston testauksen, joka on dokumentoitu testaussuunnitelmaan.

Toiminnalliseen määrittelyyn on tehty pari muutosta: Otsikon määrittelyä on muutettu hieman ja Windows-käyttöliittymän rakennetta on paranneltu.

3. Seuraavan vaiheen työsuunnitelmat

Yksityiskohtaiset kuvaukset seuraavan vaiheen tehtävistä, niihin varatuista resursseista ja tehtävien aikatauluista löytyvät projektisuunnitelmasta.