Tik-76.115 Testaussuunnitelma

Content Provider's Tool (CPT)

http://
Viimeksi päivitetty : 07.12.1997


Sisällysluettelo

Yhteenveto

1. Johdanto
1.1 Termistö
1.2 Dokumentin jaottelu
2. Testauksen kohde ja tavoitteet
2.1 Testauksen kohde
2.2 Testauksen tavoitteet
3. Testausympäristö
4. Testauksen organisointi ja raportointi
4.1 Testauksen suorittaminen
4.2 Testauksen raportointi
5. Toimintojen testitapaukset ja hyväksymiskriteerit
5.1 Modulitestaus
5.2 Järjestelmätestaus
6. Ei-toiminnallisten ominaisuuksien testaaminen

Yhteenveto

Content Provider's Tool (CPT) on sisällöntuottajan työkalu, joka mahdollistaa dokumentteihin liityvän metadatan käsittelyn. Sen avulla voidaan muokata jo olemassa olevaa metadataa, lisätä sitä tai poistaa tietoja joita käyttäjä ei näe tarpeelliseksi liittää käsiteltävään dokumenttiin. CPT liittyy osana isompaan SmartPush -projektiin, jonka tutkimusalueena on se miten älykkäitä agentteja voidaan käyttää hyväksi informaation täsmäjakelussa. CPT:n osuus tästä kokonaisuudesta on tarjota käyttäjälle, joka on esimerkisksi toimittaja, työkalu jonka avulla hän voi määritellä dokumentin sisällöstä avainasiat, jotka muutetaan metadatamuotoon, jotta systeemin (SmartPush) muut osat voivat hyödyntää tätä informaatiota.

Tämän dokumentin tarkoitus on kuvata miten CPT -järjestelmän testaus suoritetaan ja mitä menetelmiä testauksessa käytetään. Testaus suoritetaan vaiheittain. Näitä vaiheita ovat:

Toiminnallisuuden testaus suoritetaan vaatimusmäärittelyä vasten, jonka avulla kartoitetaan onko halutut ominaisuudet toteutettu sekä onko havaittavissa joitain muutoksia, joiden avulla voitaisiin parantaa ohjelman käytettävyyttä tai pitäisikö lisätä toiminnallisuuksia, jotta ohjelma palvelisi käyttäjää paremmin.

1. Johdanto

1.1.Termistö

Tässä dokumentissa käytettyjä termejä:

1.2.Dokumentin jaottelu

Tämän testaussuunitelman luvussa 2 on kuvattu testauksen kohde sekä mitkä ovat testaksen tavoitteet. Testausympäristö on esitetty luvussa 3 . Kuinka testaus organisoidaan sekä millä aikataululla se toteutetaan kerrotaan luvussa 4. Varsinaiset testitapaukset ovat esitetty luvuissa 5 ja 6. Näiden yhteydessä on myös mainittu kriteerit, joiden perusteella voidaan testi todeta suoritetuksi hyväksyttävästi.

2. Testauksen kohde ja tavoitteet

2.1.Testauksen kohde

Tämä testisuunnitelma kattaa Sisällöntuottajan työkalun (CPT) testauksen toimivana kokonaisuutena. CPT on Windows NT ympäristöön suunniteltu ohjelmisto, joka liittyy ympäristöön seuraavasti:

2.2.Testauksen tavoitteet

Testauksen tavoitteena on varmistua, että yksittäiset modulit toimivat luotettavasti CPT:n kokonaisuuden osana ja että ne pystyvät käsittelemään myös aiheutuneet virhetilanteet. Testauksella pyritään myös varmistumaan siitä, että ohjelmaan on toteutettu kaikki asiakkaan vaatimat ominaisuudet, jotka ovat kirjattu vaatimusmäärittelyyn ja että ohjelmiston käyttö on juohevaa ja helppoa loppukäyttäjille.

Testaussuunnitelman mukaan testatun ohjelmiston tulee olla valmis luovutettavaksi asiakkaalle hyväksyttäväksi.

3. Testausympäristö

Testauksessa käytetään Windows NT 4.0 yhteensopivaa laitteistoa, jossa on verkkoyhteydet käytettävissä. Myös hiiri on välttämätön apuväline käyttäjän ja ohjelman väliseen kommunikointiin. Relaatiotietokantana on tässä vaiheessa Solid ja siihen liitytään standardi JDBC rajapinnan kautta. Standardi tietokantarajapinta mahdollistaa myöhemmin kannan vaihtamisen joksikin muuksi.

Testiajureita käytetään yksittäisten modulien testaukseen ennen kuin ne integoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi. Alpha -proton testausvaiheessa tarvitaan lisäksi tiedostot, joihin on kirjoitettu ohjelmiston initialisointi parametrejä. Näitä ovat mm. eri dimensioiden hierarkia rakenteet. Näiden tietojen hallinta on lopullisessa tuotteessa tarkoitus hoitaa 'System manager' liitynnän kautta, mutta sen toteutus ajoittuu Alpha -proton jälkeen, joten tässä vaiheessa tarvitaan testitiedostot.

Testauksen suorittamiseksi tarvitaan myös esimerkki dataa ja se on luvattu toimittaa SmartPush -kokonaisprojektin toimesta. Alpha -proto vaiheessa toteutetaan ainoastaan ASCII muotoisen metadatan käsittely, jolla varmistetaan päätoiminnallisuuksien looginen toiminta. RDF -muotoisen metadatan käsittelyrutiinit toteutetaan prototyyppi 1 vaiheessa, jolloin voidaan myös testata tämän muotoisen metadatan käsittely. Tällöin on mahdollista myös testata näiden metadatojen mahdollisten kombinaatioiden käsittely.

Tietokantarajapinnan testauksessa käytetään hyväksi DataSet -rakenteita, joilla tietokantaliityntä on toteutettu ohjelmistossa. Tietokannan testaamiseen tehtävä testimoduli käyttää näitä tauluja hyväksi tietokannan taulujen luomiseen ja käsittelemiseen.

4. Testauksen organisointi ja raportointi

4.1.Testauksen suorittaminen

Tätä testaussuunnitelmaa ei noudateta kaikilta osin Alpha-proton testauksessa sen keskeneräisyyden vuoksi. Testit mitkä suoritetaan pelkästään Alpha proto vaiheessa on merkitty testitapuksien viereen merkinnällä '(A)'. Näden osalta testit suoritetaan lisäksi yksinkertaisempina eli esim. käytetään ainoastaan yhtä input -tiedostoa kerrallaan. Seuraavissa protovaiheiden testauksissa käydään läpi kaikki suunnitelman mukaiset testit. Modulitestaus suoritetaan ainoastaan kerran, eikä sitä toisteta seuraavissa vaiheissa mikäli moduliin ei ole tehty muutoksia kyseisen vaiheen aikana.

Eri testausvaiheiden aikataulutus on esitetty alla olevassa taulukossa:

Vaihe Deadline
Alpha proto 11.12.1997
Prototyyppi 1 18.02.1997
Prototyyppi 2 24.03.1997
Luovutus 27.04.1997

Testauksen vastuuhenkilöt modulitestauksen osalta ovat modulin tekijät, mutta järjestelmätestauksessa ei modulin tekijä itse testaa pelkätään niitä ominaisuuksia, jotka ovat hänen toteuttamiaan. Testaukset ajoittuvat kunkin vaiheen loppuun ja ne aloitetaan noin viikkoa ennen vaiheen päättymistä, jotta testauksessa havaitut puutteet voidaan vielä korjata. Vastuuhenkilöt ja vastuualueet on kirjattu seuraavaan taulukkoon.

Jäsen Modulitestin osuus Järjestelmätestin osuus
K.Hagelberg Input/output rajapinta Dokumentin (ASCII metadata) käsittely
J.Huuskonen Käyttöliittymärapinta Dokumentin (ASCII + RDF metadatat) käsittely
N.Kaistakorpi Tietokantarajapinta Dokumentin (RDF metadata) käsittely
H.Laitinen Input/output rajapinta Dokumentin (bin data + ASCII metadata) käsittely
J.Smedman Tietokantarajapinta Dokumentin (bin data + RDF metadata) käsittely
T.Vänskä Käyttöliittymärapinta System manager toiminnot

4.2.Testauksen raportointi

Testauksen edetessä kirjataan jokaisen testitapauksen lopputulos testin suorittamisen jälkeen. Siitä tulee käydä ilmi menikö testi läpi ja jos ei mennyt niin miten se ilmeni ja oliko ominaisuuden testauksella jokin vaikutus ohjelman muuhun toimintaan. Testitulokset kootaan yhteiseen testiraporttiin, josta käy ilmi testikierroksen tulokset. Raporttiin kirjataan myös mahdolliset havaitut ongelmat/puutteet jotka ovat tuleet esille testauksen aikana vaikka ne eivät olisi suoraan liittyneet johonkin yksittäiseen testiin.

5. Toimintojen testitapaukset ja hyväksymiskriteerit

5.1.Modulitestaus

5.1.1. Input lohko

Input lohkon testauksessa käytetään testiajuria joka antaa modulille tiedon niistä URL:sta joista tarvittavat tiedostot löytyvät sekä tynkämodulia joka vastaanottaa tietokantaoperaatiokutsut. Ajettavat testitapaukset:

1.Testitapaus (A)

2.Testitapaus (A)

3.Testitapaus

4.Testitapaus

5.Testitapaus

6.Testitapaus

7.Testitapaus

Seuraavassa testitapaukset, kun käsiteltävässä dokumentissa on mukana binääridataa

8.Testitapaus

9.Testitapaus (A)

10.Testitapaus

11.Testitapaus

12.Testitapaus

5.1.2. Output lohko

Output lohkon testauksessa käytetään testiajuria joka antaa modulille tiedon niistä dokumenteista joita CPT on käsitellyt. Tarvittavat tiedostonimet syötetään testiajuria hyväksikäyttäen output -lohkolle, jonka tehtävänä n tallentaa annetut tiedostot määriteltyihin paikkoihin. Ajettavat testitapaukset:

1. Testitapaus

2. Testitapaus (A)

3. Testitapaus

5.1.3. Tietokanta lohko

Tietokantalohkon testauksessa käytetään testiajuria joka antaa modulille tiedon niistä operaatioista, joita tietokannalle annetaan. Ajettavat testitapaukset:

1. Testitapaus (A)

2. Testitapaus (A)

3. Testitapaus (A)

4. Testitapaus (A)

5.2.Järjestelmätestaus

Tämän testauksen tarkoituksena on todentaa järjestelmän toimivuus kokonaisuutena. Modulitestauksessa on varmistuttu liityntöjen toimivuudesta, joten tässä vaiheessa pääpaino on käyttöliittymän toimivuudessa ja siinä kuinka hyvin se suoriutuu eri tilanteista. Käyttäjäliityntä on ikkunapohjainen ja siitä löytyy valikot eri toiminnoille. Työkaluriviltä löytyvät myös omat painikkeet toiminnoille. Testitapusten kohdalla testataan molemmat tavat suorittaa kyseinen tehtävä (sekä menujen kautta että työkalurivin nappuloiden avulla). Kyseinen testilista suoritetaan sekä ASCII- että RDF -muotoisen metadatan kanssa. Tämän lisäksi ajetaan samat testitapaukset tapauksessa jolloin dokumenttiin sisältyy binäärimuotoista dataa.

Nro Testitapaus Tulos Hyväksymiskriteeri
1 Ohjelman käynnistys Käynnistyksen jälkeen avautuu aloitusikkuna
2 Tiedoston avaus Tuo näyttöön tiedoston avaus ikkunan
3 Tiedoston valinta Tiedoston valinta onnistuu ja jos ei löydy kyseista tiedostoa niin ilmoitus siitä
4 Metadatan valinta Tuo näyttöön metadatan valinta ikkunana jos ei löydy kyseista tiedostoa niin ilmoitus siitä
5 Metadatan tallentaminen Metadatan tallennus onnistuu painamalla valintanäppäintä
6 Metadata ehdotuksen luominen Luo ehdotuksen valitun dimension sisällöksi, valinta 'harmaa' jos ei liity tällaista toiminnetta
7 Ehdotuksen muokkaaminen Valittua sisältöarvoa voidaan muuttaa
8 Dimension käsittely valmis Muuttaa valitun dimension 'valmis'-kentän arvon
9 Edellisen dimension valinta Osaa hakea edellisen dimension, mikäli listan alussa niin komento on 'harmaa'
10 Seuraavan dimension valinta Hakee seuraavan dimension,mikäli listan lopussa niin komento on 'harmaa'
11 Valitse dimensio Näyttöön valinta ikkuna
12 Asetukset ikkunan avaus Avaa valintaikkunan
13 Asetusten muuttaminen Sallii muutokset ja ne löytyvät sieltä kun valikko avataan uudestaan
14 'Näytä' -valikon käyttö Avautuu näytölle
15 Tiedosto web-selaimessa Antaa käsittelyssä olevan tiedoston URL:n
16 Näytä kaikki dimensiot Näyttää kaikki valittuun dokumenttiin liittyvät dimensiot
17 Näytä keskeneräiset dimensiot Näyttää valittuun dokumenttiin liittyvät keskeneräiset dimensiot
18 Näytä valmiit dimensiot Näyttää valittuun dokumenttiin liittyvät valmiit dimensiot
19 Päivitä 'valmiit' luettelo Muuttaa valmiit dimensiot listan voimassa olevien 'Valmis' arvojen mukaiseksi
20 Ohjevalikon avaus Avaa ohje valikon
21 Ohjevalikon 'sisällys' valinta Avaa käyttöohjeen CPT:stä
22 Ohjevalikon 'tietoja' valinta Tuo näyttöön tietoja CPT:stä
23 Hierarkia näyttö eri dimensioiden kohdalla Hierarkia vastaa tallennettua mallia
24 Ohjelman sammuttaminen tallennuksen jälkeen Ohjelma tuo näyttöö lopetusikkunan ja pyytää kuittausta
25 Ohjelman sammutus kesken käsittelyn Ohjelma kysyy käyttäjältä talletetaanko keskeneräinen työ ja sen jälkeen kuin kohta 24
26 Käynnistyminen jos laitteesta katkaistu virta edellisella kerralla kesken työn Käynnistyy normaalisti
27 Kertaallen käsitellyn dokumentin uudelleen käsittely kun hierarkia muuttunut Dimensio hierarkiasta pitää löytyä myös vanha versio jolla dokumetti on käsitelty
28 Verkkoyhteyden katkaisu Ilmoitus katkenneesta yhteydestä
29 Systeemitietojen päivitys Ohjelma käynnistyy uusien .ini tiedostojen mukaan
30 Systeemi käyttöliitynnän toiminta Käyttäjätunnus ja salasana toiminnot

6. Ei-toiminnallisten ominaisuuksien testaaminen

6.1. Laajennettavuus

Ohjelman rakenteen tulee sallia uusien ominaisuuksien helpon lisääminen. Tämä on jatkon kannalta erittäin tärkeä ominaisuus sillä ohjelman jatkokehitys tapahtuu muiden kun tämän projektin henkilöiden toimesta.

6.2. Siirrettävyys

6.3. Käytettävyys

Ohjelman käytettävyydellä on suuri merkitys sille, kuinka loppukäyttäjät kokevat ohjelmatuotteen. Tämän selvittämiseksi valitsemme projektiryhmän ulkopuolelta muutaman henkilön koekäyttämään ohjelmaa ja kirjaamaan kommentteja, miten sen kanssa tulee toimeen ja onko toiminnot tarpeeksi loogisia. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää sisältöhierarkian visuaaliselle esitystavalle ja kuinka käyttökelpoinen ja havainnollinen se on. Toinen seikka jota tutkitaan on isojen tiedostojen käsittely ja mitä se vaikuttaa ohjelman suoritusaikoihin.