Tik-76.115 Testaussuunnitelma

Hansa-raportointi ja tulostusjärjestelmä

http://
Viimeksi päivitetty .


Sisällysluettelo

Yhteenveto

1. Johdanto
    1.1. Termit
    1.2. Dokumentin kuvaus
    1.3. Dokumentin teossa käytetyt viitteet
2. Testauksen kohde ja tavoitteet
    2.1. Modulitestaus
    2.2. Integrointitestaus
    2.3. Käytettävyystestaus
    2.4. Järjestelmätestaus
3. Testausympäristö
    3.1. Pääkäyttäjän käyttöliittymä
    3.2. CompuPron ylläpitokäyttöliittymä
    3.3. Loppukäyttäjän käyttöliittymä
4. Testauksen organisointi ja raportointi
    4.1. Modulitestaus
    4.2. Integrointitestaus
    4.3. Käytettävyystestaus
    4.4. Järjestelmätestaus
5. Toimintojen testitapaukset ja hyväksymiskriteerit
    5.1. Modulitestaus
    5.2. Integrointitestaus
    5.3. Järjestelmätestaus
6. Ei-toiminnallisten ominaisuuksien testaaminen

Yhteenveto

Ohjelmiston testausta suoritetaan oikeastaan viidellä tasolla:

1. Johdanto

Tämä testaussuunnitelma on tehty ennenkuin moduulien toteutustavat ovat täysin selvillä, eli vaikka testaussuunnitelmaa ei sinällään tarkenneta, tehdään mahdollisesti moduuleille omia testaussuunnitelmia.

1.1 Termit

1.2 Dokumentin kuvaus

Tässä dokumentissa käsitellään Hansons-ohjelmatyöryhmän toteuttaman Hansa-raportointi ja tulostusjärjestelmän testaussuunnitelma.

Dokumentti koostuu:

1.3 Dokumentin teossa käytetyt viitteet

Dokumentin teon yhteydessä on käytetty seuraavia viitteitä:

2. Testauksen kohde ja tavoitteet

Testauksen kohteena on Hansa-raportointi ja tulostusjärjestelmä, jonka koodin ja toiminnan riittävää virheettömyyttä tällä testaamisella pyritään varmistamaan. Lisäksi testattavana on koodin luettavuus sekä koodin kommentoinnin riittävyys.

2.1 Modulitestaus

Modulitestauksella pyritään varmistamaan järjestelmän kaikkien modulien virheetön itsenäinen toimivuus.

2.2 Integrointitestaus

Integrointitestauksella pyritään varmistamaan modulien keskinäisen kommunikoinnin toimivuus.

2.3 Käytettävyystestaus

Käytettävyystestauksella pyritään saamaan selville onko järjestelmän käyttöliittymien käytön helppous ja toiminnallisuus vaaditulla tasolla.

2.4 Järjestelmätestaus

Järjestelmätestauksella pyritään testaamaan koko järjestelmän toimivuutta, eli sitä kuinka koko ketju raporttiolion tekemisestä CompuProssa, aina loppukäyttäjän raportin tulostamiseen toimii.

3. Testausympäristö

Testausympäristönä käytetään yleisesti ottaen CompuPron toimistotiloissa sijaitsevaa, tätä ohjelmatyöprojektia varten kasattua muutaman koneen verkkoa.

3.1. Pääkäyttäjän käyttöliittymä

Pääkäyttäjän käyttöliittymän testaukseen tarvitaan laitteistona WWW-palvelin ja Windows työasema; moduulitestaus voidaan pakottavassa tilanteessa suorittaa osittain jopa yhdellä työasemalla. Ohjelmistona testauksessa käytetään työasemassa Microsoftin ja Netscapen selaimia, ja WWW-palvelimessa IIS 3.0:aa sekä SQL Server 6.5:ttä. Modulit kannattaa toteuttaa sellaisessa järjestyksessä, että modulille löytyy lähes aina vastakappale.

3.2. CompuPron ylläpitokäyttöliittymä

CompuPron ylläpitokäyttöliittymän testaukseen tarvitaan laitteistona WWW-palvelin ja Windows työasema; moduulitestaus voidaan pakottavassa tilanteessa suorittaa osittain jopa yhdellä työasemalla. Ohjelmistona testauksessa käytetään työasemassa Microsoftin ja Netscapen selaimia, ja WWW-palvelimessa IIS 3.0:aa sekä SQL Server 6.5:ttä. Modulit kannattaa toteuttaa sellaisessa järjestyksessä, että modulille löytyy lähes aina vastakappale.

3.3. Loppukäyttäjän käyttöliittymä

Loppukäyttäjän käyttöliittymän testaukseen riittää yksi Windows-työasema, jossa on asennettuna muutama raporttigeneraattori määritetiedostoineen, sekä HANSAn demo-tietokanta. Lopullinen testaus tulisi mahdollisuuksien mukaan suorittaa lopullisessa ympäristössä, eli raporttigeneraattorit ja demo-tietokanta sijaitsisivat NFS:n tai muun vastaavan levynjakojärjestelmän avulla luettavissa olevalla levyllä.

4. Testauksen organisointi ja raportointi

Jokainen ryhmän jäsen osallistuu testauksien suorittamiseen ja uusien testitapausten suunnittelemiseen, mikäli ne osoittautuvat tarpeellisiksi. Testaukset suoritetaan ennalta tehtyjen testisuunnitelmien mukaisesti ja testien tulokset kirjataan testiraporttiin. Mahdolliset virheet kirjataan ylös, ja niistä informoidaan virheellisen modulin toteutuksesta vastuussa olevalle henkilölle sekä testausvastaavalle. Eli myös testauksesta, joka ei läpäise kaikkia testikohtia, toimitetaan raportti. Testiraportit kootaan aina jokaisen vaiheen lopussa palautettavaan testiraporttiin.

Testaaminen suoritetaan aikajärjestyksessä kappalenumeroinnin mukaisesti edeten. Ennen integrointitestausta suoritetaan jokaiselle integroitavalle modulille modulitestaus, ja koska ohjelmisto on jakaantunut useaan erilliseen käyttöliittymään voidaan käytettävyystestausta suorittaa ennen varsinaista kokojärjestelmän kattavaa testausta.

4.1. Modulitestaus

Modulitestauksen suorittaa jokainen modulin toteutuksesta vastuussa oleva henkilö itse White Box -menetelmällä, ja toteuttaja itse, tai mahdollisuuksien mukaan joku muu Black Box -menettelyllä.

4.2. Integrointitestaus

Integrointitestauksen suorittamisessa tarvitaan kaikkia integrointitestauksessa olevien modulien vastuuhenkilöitä, jotka toimivat kukin oman modulinsa asiantuntijana. Jos testaustilanteessa havaitaan jokin selvä virhe, se korjataan, mikäli mahdollista, välittömästi, mutta korjauksesta on mainittava raportissa.

4.3. Käytettävyystestaus

Käytettävyystesteissä tarvitaan ohjelmatyöryhmän lisäksi koekaniineja, jotka arvioivat käyttöliittymien käytettävyyttä. Testattaville annetaan lyhyen opastuksen jälkeen pieniä tehtäviä, jotka he suorittavat Thinking aloud- menetelmän mukaisesti ääneen ajatellen.

Ennenkuin käytettävyyttä testataan "oikeilla ihmisillä", yritetään ryhmän omin voimin saada käytettävyys sopivalle tasolle. Tämän jälkeen annetaan asiakkaan ja ohjaajan arvioida käytettävyyttä, ja vasta sitten tutkitaan millaisen palautteen käyttöliittymä saa koekaniineilta.

4.4. Järjestelmätestaus

Järjestelmätestauksen tekemisessä tarvitaan kaikkien ryhmänjäsenten läsnäolo, jotta testauksessa ilmenevät virheet voitaisiin mahdollisimman helposti jäljittää

5. Toimintojen testitapaukset ja hyväksymiskriteerit

Testitapauksia ei ole vielä suunniteltu tarkasti, johtuen siitä, että tämä testaussuunnitelma on sijoitettu projektin aikatauluun samaan vaiheeseen, kuin tekninen määrittely. Testitapauksia suunnitellaan tarkemmin projektin edetessä.

5.1. Modulitestaus

Modulitestauksessa pitää kaikki ohjelmakoodin haarat käydä läpi. Jotta moduli läpäisee testauksen tulee sen toimia odotetulla tavalla kaikissa tilanteissa. Prototyyppi vaiheissa testauksen ei tarvitse olla täysin kattavaa, vaan riittää että oleellisimmat osat on todettu toimiviksi.

5.2. Integrointitestaus

Integrointitestauksessa tutkitaan, että kaikki toiminnallisessa määrittelyssä mainitut toiminnot on tullut toteutettua, ja että ne toimivat. Läpäistäkseen integrointitestauksen on testauksen kohteena olevan kokonaisuuden toteutettava kaikki siltä vaaditut ominaisuudet siten että ne myös toimivat.

5.3. Järjestelmätestaus

Järjestelmätestauksessa käydään läpi koko raportinjakelussa tarvittava ketju: raporttiolioiden lisääminen WWW-palvelimelle, raporttiolioiden tietojen muokkaus, raporttiolioiden poisto, asiakkaitten lisääminen, asiakkaitten tietojen muokkaus, asiakkaitten poisto, raporttigeneraattorin tai -pohjan siirto pääkäyttäjälle, raporttigeneraattorin määrittelytiedoston muokkaaminen, loppukäyttäjän raportin tulostaminen. Mikäli koko ketju toimii moitteettomasti, on Järjestelmä läpäissyt testauksen.

6. Ei-toiminnallisten ominaisuuksien testaaminen

Koska ohjelmiston laatuvaatimuksissa suurta osaa näyttelee käytettävyys, on siihen kiinnitettävä kohtuullisesti huomiota. Käytettävyystestauksesta on kerrottu tarkemmin kappaleessa 4.3.

Ohjelmakoodin laadukkuus ja kommentoinnin riittävyys on myös hyvin tärkeä, laatukriteereissä tekninen dokumentaatio, koska on todennäköistä, että koodia tullaan edelleen kehittämään ja muokkaamaan jossakin vaiheessa. Tämän laadun testaamiseksi pyritään käymään jonkinverran koodista läpi palavereissa, ja mikäli aika ei riitä kaiken koodin läpikäymiseen, niin joku muu kuin koodin tekijä lukee koodin läpi. Päävastuussa koodin selkeyden tarkastamisessa on testausvastaava.