Toiminnallinen määritelmä:

Kuvat puuttuvat, koska prototyyppi ei ole vielä valmis. Lisätään ensi tilassa.

Liite 4. Opettajan käyttöliittymän toiminnot; Esimerkki 2: Esimerkin laatiminen.


Opettaja haluaa sisällyttää järjestelmään uuden esimerkin, jonka avulla on tarkoitus havainnollistaa Quicksort -algoritmin toimintaa. Esimerkki esitetään sivuna, jonka alussa esitetään esimerkkitehtävän tehtävänanto sanallisesti ja sen alla aakkosista koostuva alkiolista sekä lopuksi tyhjiä taulukoita alekkain, joihin alkiolistan alkiot tulee Quicksort -algoritmin mukaisesti kunkin välivaiheen jälkeen sijoittaa. Valmis "mallivastauksen" toteuttava animaatiosekvenssi on "kelattavissa" animaattoripainikkeilla (näytön alareunassa) Valmis esimerkki näyttää seuraavanlaiselta:
 

Kuva 4.1 Eräs esimerkki

Seuraavaksi käydään vaihe vaiheelta läpi, miten opettaja luo yllä kuvatun esimerkin.

Kirjoittauduttuaan järjestelmään opettaja saa näytölle tyhjän Trakla-Edit -ikkunan:

Kuva tulossa Valitsemalla valikosta "File" komennon "New Example" ikkunan näyttöalue jakautuu oletuslayoutin mukaisesti: Kuva tulossa Nyt opettaja haluaa kirjoittaa esimerkin tehtävän annon. Hän valitsee ylimmän "panelin" hiirellä klikkaamalla ja valitsee tämän jälkeen "Insert" valikosta "Text", jonka jälkeen kursori iloittaa valitussa panelissa kaiken olevan valmista tehtävänannon kirjoittamiseen. Opettaja kirjoittaa tehtävänannon:
 
 
 
 

Tehtävänannon paneli on turhan suuri, joten opettaja madaltaa sitä tarttumalla hiirellä sen alareunaan ja "vetämällä" sitä ylöspäin sopivaan paikkaan:
 
 

Nyt opettaja haluaa luoda alkiolistan. Alkiolistaksi sopii hyvin yksiulotteinen taulukko, joten opettaja valitsee ensin tehtävän annon alla olevan panelin, sitten valikosta "Insert" komennon "DataStructure" -> ja "Table", jolloin aukeaa seuraavanlainen dialogi:
 
 

Opettaja haluaa viisi alkioisen taulukon, joten hän valitsee "size"-listasta kooksi 1*5.  Nimeksi ("Name") opettaja antaa "Alkutila". Kun nyt painetaan OK-näppäintä ilmestyy taulukko valittuun paneliin:
 
 
 

Nyt opettaja haluaa alustaa taulukon alkiot. Tämä tapahtuu hiirellä napsauttamalla taulukon alkiota (valinta "hilight", ja näppäimistökursori alkion sisään) ja antamalla alkiolle avain näppäimistöltä. Tähän tapaan opettaja alustaa kaikki taulukon alkiot. Annettua avainta voi vaihtaa samaan tapaan suoraan näppäimistöltä alkion valinnan jälkeen.
 
 

Seuraavaksi opettaja haluaa luoda tulostaulukon "Askel-1". Sen luominen tapahtuu samaan tapaan kuin edellä on kuvattu "Alkutila" taulukon kohdalla; Nyt kooksi (Size) valitaan 1*5, ja nimeksi (Name)"Askel-1" . Tätä taulukkoa opettaja ei halua alustaa. Ne toimivat animaatiosevenssissä "maaleina" suoritetuille operaatioille.

Taulukot "Askel-2" ja "Askel-3" luodaan samalla tavalla. Ikkuna näyttää nyt seuraavanlaiselta:
 
 
 

Esimerkin tehtävänanto-osa on nyt valmis. Opettaja voi tarkastella tehtävän-annon ulkoasua valitsemalla hden "Students-wiew" vastaavasta "painikkeesta". Mikäli opettaja haluaa tehdä vielä muutoksia esimerkin tehtävänanto-osaan on ne tehtävä "Design view":ssa.

Opettaja voi tämän jälkeen luoda algoritmin toimintaa havainnollistavan "malliratkaisun" animaatiosekvenssin valitsemalla lehden "Students-wiew" vastaavasta "painikkeesta". Tällöin käytössä oleva toiminnallisuus on oleellisesti samanlaista kuin oppilaan käyttöliittymässä hänen suorittaessa tehtäväänsä. Lisänä on ainoastaan animaattoripainike "Delete", jolla opettaja voi poistaa haluamansa (näkyvillä olevan) askeleen animaatiosekvenssistä. Näytöllä esitettävä näkymä on nyt seuraavanlainen:

Opettaja tarttuu vuoron perään taulukon "Alkutila" alkioihin ja "vetää" niistä avaimet vaiheittain "tulostaulukoihin" "Askel-1", "Askel-2" ja "Askel-3" käyttöliittymän vedä ja tiputa toiminnolla (Liite 1). Taulukolle käytetään "copy" -siirtosemantiikkaa, jolloin alkiot kopioituvat niitä siirrettäessä taulukosta toiseen.
 

Jatkamalla samaan tapaan opettaja luo koko animaatiosekvenssin. Opettaja voi selata luomaansa animaatiosekvenssiä edestakaisin animaattorin painikkeilla ja näin "testata" malliratkaisunsa oikeellisuutta. Halutessaan poistaa jonkin aluomansa animaatiosekvenssin askeleen opettaja painaa poistettavan askeleen ollessa "näkyvissä" animaattoripainiketta "Delete". Tällöin askel poistuu, ja "näkyviin" tulee poistettua askelta edeltänyt askel.
 

Halutessaan tallettaa esimerkin opettaja valitsee "File" -valikosta komennon "Save", tai  "Save as" (jollion annetaan dialogissa nimi ja paikka talletettavalle esimerkkitiedostolle)